THEE PROEVEN VOLGENS DE REGELS VAN DE KUNST

Zowel op de theeplantages als bij de grote theehuizen zijn zgn. Tea tasters in dienst. Hun taak bestaat er uit de kwaliteit van de oogst te beoordelen en melanges te maken die passen binnen de stijl van het huis. Tea Tasters gaan zo te werk: 1. Het monster thee wordt uitgespreid op een vel wit papier om de thee met oog en neus te keuren. 2. In een speciale pot, de tea tasters pot, wordt de thee gezet. De hoeveelheid thee die gebruikt wordt is precies 2,86 gram: om dat gewicht te bepalen dient van oudsher een sixpence-muntje als ijkgewicht.

 

Hieronder staat de kaart zoals ik vind dat hij hoort. Als je de geschiedenis van de High Tea opzoekt op internet, sta je verstelt van alle verhalen over het ontstaan van de High Tea. Ik geloof het meest in het verhaal zoals ik dat heb gehoord in India. Uiteindelijk kwam de thee in eerste instantie uit India en Sri Lanka

3. Na precies 5 minuten trekken wordt de thee in een kop zonder oor (tea tasters cup) geschonken. De theebladeren blijven achter in het deksel van de pot, dat met de onderkant naar boven op de pot wordt gelegd, zodat de teataster de bladeren kan bekijken en ruiken. 4. Vervolgens wordt met een grote lepel wat thee uit de kop geschept, die wordt geproefd en (net als bij wijn proeven)uitgespuugd. Door dit professionele proeven kan men eigen melanges (blend) samenstellen. De grote theehuizen slagen er op deze manier in thee van constante kwaliteit en smaak op de markt te brengen, onafhankelijk van de invloeden van klimaat en productie in de landen van herkomst.

Dit is de high tea zoals moi het op tafel presenteerde: