OP HET ROOSTER
mijn eerste 'Ierse' brood, super eenvoudig en razend snel. Ik ben totaal verslaafd aan dit recept. Dit brood hoeft niet gekneed te worden. Waar ik bij het reguliere brood bakken steeds op stuitte, was dat als ik het wilde vullen met bijv. olijven, ze nooit daar zaten waar ik ze wilde. Dat deeg moet doorgaans ook nog eens 2x gekneed worden en 2x rijzen, de olijven worden fijn gedrukt en komen op vreemde plaatsen terecht. Dit 'Ierse' brood heeft maar 4 basis ingrediënten, meel c.q., bloem, Farina of een mix van meel, uw eigen keuze. Bakingsoda/zuiveringszout, zout en een pak karnemelk 99ct of volle yoghurt 1,28. En bloem ook 99 ct. Gewoon de goedkoopste, aan het brood merk je het niet
De ingrediënten
artikel | hoeveelheid |
---|---|
bloem | 1 kg |
bakingsoda | 4 theelepels |
zout | 6 theelepels |
karnemelk of volle yoghurt | 1 liter |
Ik neem altijd meteen een kilo, afwegen hoeft dan niet, lekker handig want mijn Berner Sennen pup heeft al 2 maatbekers van de action opgevreten. Ze is overigens wild van dit brood, zeker als het net uit de oven komt. Een boterham uit de winkel haalt ze haar schattige neusje voor op. Van 1 kg maak je 2 broden.
Bakingsoda per pak uit de supermarkt, 495gr, kun je lekker lang mee door, goedkoop en voor vele doeleinden geschikt.
Idem met de yoghurt en karnemelk
Voordat je begint, zet de oven op 220 graden.
Zet een bakblik met ruimte voor 2 broden klaar. Bedek het met bakpapier. Neem een wijde grote schaal waarin vrolijk gehusseld kan worden en mik daar het meel in, voeg de bakingsoda en het zout toe, meng dit met een grote houten pollepel, ook handig voor als iemand z'n vingers in de schaal steekt. Giet in het midden ongeveer een kop karnemelk en begin van buitenaf de bloem in de karnemelk te scheppen, niet roeren, telkens wat karnemelk erbij en blijven husselen tot er geen losse bloem meer in de schaal ligt. Bij gebruik van yoghurt kan een liter soms net iets te weinig zijn en ik doe er dan een beetje bruisend water met wat citroen bij. Nu zo snel mogelijk de oven in, het rijsproces begint al als de karnemelk met de bakingsoda in aanraking komt. Verdeel het deeg met natte handen in tweeën en mik op het bakblik, vorm de broden met ook weer natte handen. De ervaring is dat langwerpig en niet te hoog de mooiste garing krijgt. Duzzz nu in de oven en de temperatuur terugdraaien naar 200 en voilà na 30 a 35 minuten een heerlijk krokant en knapperig (oh dat is hetzelfde) brood. Af laten koelen op een rooster en als het bijna koud is, kontje eraf snijden en besmeren met gezouten roomboter en stiekem genieten maar. Ideaal voor je cholesterol.
Reactie plaatsen
Reacties